Страшні сни підприємця або як подружитися зі звітами CF та P&L

Відкрили свій бізнес, а тепер прокидаєтесь ночами через різні жахи про касові розриви, тому що ледве зводите кінці з кінцями? Перепробували всі варіанти, але жодне з снодійних не допомагає? Якщо вам це знайомо або ви не хотіли б опинитися на місці цього підприємця, тоді давайте розбиратися з самою причиною, а не намагатися її маскувати.

 

 

Напевно всім відомо, що є звіти для аналізу бізнесу, але як зрозуміти які з них потрібні? Тут все просто – в фінансовому обліку є всього декілька основних звітів, які показують реальну картину розвитку бізнесу – це Звіт про рух грошових коштів (CashFlow) і Звіт про прибутки і збитки (P&L).

 

У фінансовому обліку є всього декілька основних звітів, які показують реальну картину розвитку бізнесу – це CashFlow та P&L.

 

Розберемося детально у кожному з них.

 

CashFlow – Звіт про рух грошових коштів

Звіт про рух грошових коштів або CashFlow використовують для контролю всіх надходжень і витрат грошових коштів компанії.

 

За допомогою звіту РГК можна в будь-який момент побачити залишки на рахунках підприємства за необхідний період часу, та використовувати цю інформацію для аналізу і подальшого планування витрат. Це дуже важливо, оскільки грошовий ресурс обмежений і всі платежі повинні мати певну пріоритетність і черговість щоб уникнути тих самих касових розривів.

 

Коли CashFlow необхідний

Припустимо, що “Наша фірма” отримала замовлення на виробництво на умовах оплати по закінченню 60 днів після відвантаження товару. Для виробництва нам необхідно закупити сировину і матеріали, розрахунок за які повинен відбутися не пізніше ніж через 30 днів.

Угода успішно закрита. «Наша фірма» виконала і реалізувала замовлення. Тепер прийшов час заплатити за сировину, оскільки термін платежу менше, ніж термін фактичного надходження грошей. І тут у “Нашої фірми” настає касовий розрив.

 

Рух грошових коштів потрібно завжди планувати, а грошима – управляти. Це допоможе уникнути непередбачених ситуацій і касових розривів.

 

Цю ситуацію можна було б уникнути використавши звіт РГК.

Даний звіт показав би, що у “Нашої фірми” негативний залишок грошей, і ми б просто вчасно переглянули умови оплати замовлення.

 

P&L – Звіт про прибутки і збитки

Тепер розберемося, чим такий корисний Звіт про прибутки і збитки і як його правильно читати.

P&L показує різницю між отриманою виручкою і понесеними витратами за певний період часу. Простіше кажучи, це таблиця, яка складається з двох основних блоків “Доходи” і “Витрати”.

Після рознесення всіх статей доходів і витрат, можна визначити прибутковість або збитковість бізнесу.

У дохідній частині відображені всі операції, які призводять до збільшення економічних вигод, а саме у вигляді надходження грошових коштів або активів. Найбільш наочно і зручніше використовувати доходи, розписані за статтями доходів, наприклад, за видами діяльності, групам вироблених товарів, по контрагентам, інше.

Не варто забувати, що протягом місяця можуть бути повернення грошових коштів. Тоді ми просто «віднімаємо» їх з доходу. Таким чином ми отримуємо загальну суму доходу за вирахуванням повернень і комісій.

Переходимо до видаткової частини, в ній відображаються операції, які призводять до зменшення економічних вигод. Інакше кажучи, видаткова частина ділиться на групи за типами статей витрат, таких як заробітна плата, амортизаційні відрахування, закупівля витратних матеріалів, інші витрати.

 

Аналіз звіту P&L

Після рознесення всіх статей доходів і витрат за відповідними частинами таблиці, ми зможемо визначити прибутковість або збитковість нашого бізнесу. Для цього необхідно з підсумкової суми доходів відняти підсумкову суму витрат. Тепер можна підводити підсумки і аналізувати свою діяльність, для того щоб опрацьовувати подальші стратегії бізнесу.

 

Як спростити ведення бізнесу. Робимо висновки

Рух грошових коштів потрібно завжди планувати, а грошима – управляти. Це допоможе уникнути непередбачених ситуацій і касових розривів, тим більше що вся інформація відображена в звітах CashFlow і P&L.

Залишився тільки один момент. Впровадження програмних продуктів обліку на підприємстві – це завжди трудомісткий процес, а з QUINCEFIN не виникне проблем – адже з нами завжди все зрозуміло і легко.