Метод нарахування vs Касовий метод

Кожний підприємець рано чи пізно стикається з такими поняттями як “метод нарахувань” та “касовий метод”, і не може визначитися який з цих методів використовувати саме йому. Пропонуємо розібратися в їх відмінностях, особливостях та зонах застосування.

 

 

Цій статті достатньо приділити лише декілька хвилин, і вона допоможе розкласти дане питання по поличках і прийняти правильне рішення. Готові? Тоді почнемо.

 

Відмінності в методах обліку

Облік доходів і витрат підприємства можна робити одним з двох методів: методом нарахування або касовим методом. Основними відмінностями між ними є терміни визнання доходів і витрат.

Якщо коротко, то касовий метод передбачає більш швидке визнання доходів і витрат, в той час як метод нарахування спрямований на очікувані доходи і витрати.

Метод нарахування: доходи і витрати дійсні в тому ж періоді, в якому вони виникають, за правилом першої події – незалежно від фактичного надходження/списання грошей.

 

Касовий метод: доходи і витрати дійсні тільки в момент фактичного зарахування/списання грошей з рахунку.

 

Давайте розглянемо особливості кожного з методів окремо і зони їх застосування.

 

Метод нарахування

Одним з переваг методу нарахування є те, що він містить в собі дебіторську і кредиторську заборгованості. І, як наслідок, показує більш точну картину прибутковості підприємства, особливо якщо мова йде про довгострокову перспективу.

 

Методом нарахування формується звіт P&L або звіт про доходи та витрати

 

Одним з переваг методу нарахування є те, що він містить в собі дебіторську і кредиторську заборгованості. І, як наслідок, показує більш точну картину прибутковості підприємства, особливо якщо мова йде про довгострокову перспективу.

Але у той самий час у метода нарахування є істотний недолік, який полягає в тому, що він не відслідковує грошовий потік і, як результат може не враховувати підприємство з нестачею грошей в короткостроковій перспективі, попри те, що воно виглядає прибутковим в довгостроковій перспективі.

Ще одним з недоліків методу нарахування є його більш складна реалізація, оскільки необхідно враховувати статті незаробленого доходу і передплачених витрат.

 

Касовий метод

 

У свою чергу касовий метод приймає доходи або витрати тільки в момент фактичного зарахування/списання грошових коштів.

У касовому методі виручка вказується в звіті про прибутки і збитки тільки в тому випадку, коли гроші отримані. А витрати будуть зареєстровані тільки при виплаті готівки. В основному касовий метод використовується для особистих фінансів.

Саме простота є основною перевагою касового методу, оскільки цей метод враховує тільки виплачені або отримані грошові кошти. Тому грошовий потік підприємства простіше контролювати саме касовим методом.

 

Касовим методом формується звіт про рух грошових коштів, або звіт РГК, або Cash Flow

 

Але і недоліки у цього методу є. Наприклад, такі як переоціненість стану підприємства, у якого багато готівки, але в той самий час є велика кредиторська заборгованість, яка перевищує грошові кошти в бухгалтерських книгах і поточний потік доходів підприємства.

 

Приклади застосування методів ведення обліку

Припустимо, ваш бізнес займається продажем побутової техніки. Якщо сума продажу складає 40 тис. грн., То ця сума не буде відображена в бухгалтерських книгах до тих пір, поки споживач не сплатить замовлення або не отримає чек. При обліку методом нарахування 40 тис. грн. зафіксуються як дохід відразу після продажу, навіть якщо гроші будуть отримані через якийсь час. Те ж саме стосується і витрат.

При отриманні рахунку на оплату комунальних платежів на суму 9 тис. грн. при обліку за касовим методом сума не буде відображена в бухгалтерських книгах поки рахунку не будуть оплачені. Хоча, застосовуючи метод нарахування, в даному прикладі 9 тис. грн. будуть зафіксовані як витрати відразу ж в день отримання рахунку.

 

Який метод обрати?

Отже, ми бачимо, що у кожного з методів є як свої переваги, так і свої недоліки. Касовий метод є більш простим у застосуванні і інтуїтивно зрозумілим. У свою чергу метод нарахувань покаже реальний прибуток, і допоможе з легкістю аналізувати ефективність напрямків бізнесу.

І для повної картини своєї справи підприємцю необхідно дивитися на фінанси в розрізі як реального часу, так і планування. Тому слід формувати звіти і касовим методом (Cash Flow) і методом нарахування (P&L). Тільки таким чином можливо повністю контролювати бізнес і планувати розвиток.

Вести облік доходів і витрат в хмарному сервісі QUINCEFIN простіше простого. Вносьте операції свого бізнесу з будь-якої точки світу, автоматично формуйте звітність в два кліка і насолоджуйтесь заощадженим часом, тому що все просто і легко.