Найважливіші фінансові звіти в бізнесі

Фінанси для підприємця не можуть бути набором незрозумілих цифр. Це показники, за якими власник управляє своїм бізнесом. Розберемося, які з існуючих фінансових звітів є найважливішими. І чого не можна упускати в момент прийняття рішень.

 

Фінансові звіти

Напевно, кожен підприємець зустрічався з ситуаціями, коли гроші є, але чомусь їх не вистачає в потрібний момент, щоб розрахуватися за рахунками. Як можна дізнатися, чому з’являється касовий розрив, чи успішний бізнес, скільки реального прибутку приносить діяльність підприємця, і як виправити ситуацію у разі збитків? Не варто панікувати. Досить розібратися, як правильно вести фінансовий облік. У цьому допоможуть три головних звіти.

 

Фінансовий облік підприємця можна вмістити в три основних звіти: CashFlow або РГК, P&L або Звіт про прибутки і збитки і Баланс

 

Залишилося розібратися, як підприємцю вести фінансовий облік, щоб нічого не упустити і які показники повинні впливати на внесення змін в бізнесі.

 

Рух грошових коштів або CashFlow

CashFlow відображає рух грошей, тобто наочно демонструє скільки коштів фактично отримує і витрачає компанія за вказаний період часу.

 

Важливо знати про CashFlow

  • Містить інформацію про всіх рахунках і готівки касах бізнесу;
  • Показує скільки грошей було на початок періоду, звідки прийшли і куди пішли;
  • Показує, на які статті витрат були витрачені і скільки на яких рахунках залишилося;
  • Складається касовим методом;
  • Корисний для виявлення грошей, витрачених необдумано, оскільки відразу видно сплеск якийсь із статей витрат.

 

Звіт CashFlow показує деталізований рух грошей за окремими статтями, що дає можливість приймати управлінські рішення

 

За допомогою CashFlow ми бачимо залишки на конкретних рахунках, і можемо відстежити чому вони саме такі, а також деталізувати звідки прийшли і куди пішли гроші. Дані цього звіту використовують для аналізу планування подальших витрат.

 

Звіт про прибутки і збитки або P&L

Завдяки P&L ми бачимо різницю між отриманою виручкою і понесеними витратами за необхідний період. А значить, що за лічені секунди за допомогою цього звіту маємо уявлення про результат нашої діяльності – прибуток або збиток.

 

Важливо знати про P&L

  • Містить інформацію про всі нараховані доходи та витрати;
  • Потрібен для аналізу ефективності діяльності;
  • Складається методом нарахування;
  • Показує прибуток бізнесу за звітний період;
  • Відображає рентабельність бізнесу.

 

Звіт P&L вказує на прибутковість або збитковість напрямку, тим самим допомагаючи визначити, які потрібні зміни у веденні бізнесу

 

Крім того, P&L показує який з напрямків бізнесу приносить найвищі витрати і найменший дохід, а який – навпаки. Визначивши збиткові напрямки, підприємець зможе прийняти правильне рішення для уникнення касових розривів.

 

Звіт про баланс

Баланс показує, скільки активів і боргів у компанії на певну дату. Простіше кажучи, балансовий звіт розкриває головні характеристики бізнесу, а саме активи, які має підприємство (будівлі, рахунки і т.д.), ті зобов’язання, за якими має розплатитися підприємство (позику, рахунки на оплату), і власний капітал, тобто гроші, вкладені в бізнес підприємцем.

 

Активи = заборгованість + капітал

 

Баланс частково відповідає на питання «де гроші?», І «чи можемо ми їх витратити?». І виглядає як рівняння: активи = заборгованість + капітал підприємця.

 

Аналіз фінансових звітів та швидке прийняття рішень

Так що ж дає нам аналіз фінансових звітів і як ми можемо використовувати отриману інформацію? Все просто:

  • В першу чергу звітність допоможе не робити помилок, тому що дає можливість бачити бізнес цілком.
  • Зі звітом CashFlow можна легко відстежувати куди йдуть гроші і розібрати всі доходи і витрати за статтями.
  • P&L покаже які напрямки діяльності годують бізнес, тобто на чому конкретно ви заробляєте.
  • Баланс зіставляє ліквідність активів і терміновість пасивів.

 

А на десерт можемо запропонувати сервіс, в якому просто і легко вести свій бізнес, формувати звіти і приймати правильні рішення. QUINCEFIN містить весь необхідний функціонал, який в пару кліків сформує фінансові звіти і заощадить час. Позбавить від фінансових проблем і допоможе підводити підсумки для подальшого розвитку бізнесу.